Performance and carcass quality of Nellore and F1 Rubia Gallega × Nellore young bulls supplemented with chromium picolinate

Autores

  • Paulo Sérgio Andrade Moreira Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Angelo Polizel Neto Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Sinop, Sinop-MT, Brasil
  • Celina Palhari Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Sinop, Sinop-MT, Brasil
  • Felipe Ferreira Faria Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Sinop, Sinop-MT, Brasil
  • Leonardo Virgilio Gregório Guimarães Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Sinop, Sinop-MT, Brasil
  • André Mendes Jorge Departamento de Produção Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Botucatu-SP, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.26605/medvet-v12n4-2461

Palavras-chave:

carcass yield, chromium, intake, minerals, ultrasound.

Resumo

Supplementation with chromium may be an alternative to beef production. The objective was to evaluate the performance and carcass quality of uncastrated Nellore (NEL) and F1 Rubia Gallega × Nellore (RGN) young bulls receiving protein-energy supplementation containing chromium picolinate (CrP). Sixty young bulls (30 NEL and 30 RGN) with an initial weight of 232.40 ± 0.0 kg, average age of 210 days, were distributed in a completely randomized design in a 2 × 2 (genetic groups and supplementation with and without CrP) factorial arrangement. The experimental period was 335 days, including 15 days of adaptation, divided into two stages: post-weaning (210 days) and finishing period (110 days) and slaughtered at 530 days of age. No interaction effect (p>0.05) between genetic group and CrP was detected. During the post-weaning period, the RGN animals showed a higher average daily gain (ADG) than the NEL (0.65 × 0.49 kg/day), while in the finishing stage, ADG was similar (p=0.162) between the groups. Supplementation with CrP elevated (p=0.021) ADG by 50 g/day in the post-weaning stage, but lowered it by 130 g/day in the finishing stage. Genetic group and the use of CrP did not affect (p>0.05) loin-eye area, subcutaneous fat thickness, hot carcass weight, carcass dressing percentage, carcass conformation, or degree of fatness. The RGN young bulls have better performance and higher muscle and bone tissue development rates than the NEL. Supplementation with CrP does not influence the carcass quality, but accelerates muscle development in the post-weaning stage.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Alberti, P.; Ripoll, G.; Goyache, F.; Lahoz, F.; Olleta, J.L.; Panea, B.; Sanudo, C. Carcass characterization of seven Spanish beef breeds slaughtered at two commercial weights. Meat Science, 71 :514–521, 2005. Arrigoni, M.B. Eficiência produtiva de bovinos de corte: modelo biológico superprecoce. Botucatu: FMVZ/UNESP. 428p. 2003.

Bianchini, W.; Silveira, A.C.; Arrigoni, M.B.; Jorge, A.M.; Martins, C.L.; Rodrigues, E. Crescimentos e características de carcaça de bovinos superprecoces Nelore, Simental e mestiços. Revista Brasileira Saúde Produção Animal [online], 9(3):554-564, 2008.

Brondani, I.L.; Sampaio, A.A.M.; Restle, J.; Alves Filho, D.C.; Freitas, L.S.; Amaral, G. A.; Silveira, M.F.; Cezimbra, I.M. Composição física da carcaça e aspectos qualitativos da carne de bovinos de diferentes raças alimentados com diferentes níveis de energia. Revista Brasileira Zootecnia, 35(5): 20342042, 2006.

Bonilha, S.F.M; Packer, L.A; Figueiredo, G.F; Alleoni, F.D; Resende, A.G. Efeitos da seleção para peso pós-desmame sobre características de carcaça e rendimento de cortes cárneos comerciais de bovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(5): 1275-1281, 2007.

Chang, X.; Mowat, D.N. Supplement Chromium for stress and growing feeder calves. Journal Animal Science, 70:559-565, 1992.

Dal-Farra, R. A.; Roso, V. M.; Schenkel, F. S. Efeitos de ambiente e de heterose sobre o ganho de peso do nascimento ao desmame e sobre os escores visuais ao desmame de bovinos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, 31(3): 1350-1361, 2002.

Danielson, D.A.; and Pehrson, B. Effects of chromium supplementation on the growth and carcass quality of bull fed a grain-based diet during the finishing period. Journal Veterinary Medicine, Series A-Pathology and Clinical Medicine, 45(4):219-224, 1998.

Depew, C.L; Bunting, L.D.; Fernadez, J.M. Performance and metabolic responses of young dairy calves fed diets supplemented with chromium tripicolinate. Journal Dairy Science, 81(11): 2916-2923, 1998.

Estrada, L.H.C.; Fontes, C.A.A.; Jorge, A.M.; Martins, M.; Freitas, J.A.; Queiroz, A.C. Exigências Nutricionais de bovinos não castrados em confinamento. 1. Conteúdo corporal e exigências líquidas de proteína e energia para ganho de peso. Revista Brasileira de Zootecnia, 26(3):575-583, 1997.

Ewelina, K; Krejpcio, Z. Chromium(III) propionate complex supplementation improves carbohydrate metabolism in insulin-resistance rat model. Food and Chemical Toxicology. 8: 2791–2796, 2010.

Felício, P.E. Classificação de carcaça bovina. Parte I. Critérios terão que facilitar o comércio por meios eletrônicos. Revista ABCZ, 3(14): 164, 2003. Ferraz, J.B.S.; Felício, P.E. Production systems – An example from Brazil. Meat Science. 4:238243, 2010.

Ferrell, C.L. and Jenkins, T.G. Cow type and the nutritional environment: Nutritional aspects. Journal of Animal Science, 61(3):725-741, 1985. Galvão, J.G.; Fontes, C.C.A.; Pires, C.C.; Queiroz, A.C. Ganho de peso, consumo e conversão alimentar em bovinos não castrados, de três grupos raciais, abatidos em diferentes estágios de maturidade. Revista Sociedade Brasileira de Zootecnia, 20:494-501, 1991.

Jorge, A.M.; Fontes, C.A.A.; Paulino, M.F.; Gomes Júnior, P.; Ferreira, J.N. Desempenho produtivo de animais de quatro raças zebuínas, abatidos em três estádios de maturidade 2. Características da carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, 28: 381-387, 1999.

Kegley, E.B.; Spears, J.W.; Brown, T. Effects of shipping and chromium supplementation on performance, immune response, and disease resistance of steers. Journal of Animal Science, 75:1956–1962, 1997. Lyons, P. A new era in animal production: the arrival of the scientifically proven natural alternatives. In: Symposium Biotechnology in the feed industry, 13, 1997. Proceedings of Alltech… Nottinghan: Univ. Press, p. 241-250, 1997.

Mooney, K.W.; Cromwell, G.L. Efficacy of chromium picolinate and chromium chloride as potential modifiers in swine. Journal of Animal Science, 75:2661-2671, 1997.

Moraes, S.S. Novos microelementos minerais e minerais quelatados na nutrição de bovinos. Documentos 119. Embrapa. Campo Grande - MT. p. 11. 2001.

Morales, D.C.; Chardulo, L.A.L.; Silveira, A.C.; Oliveira, L.H.; Arrigoni, M.B.; Martins, C.L.; Cervieri, R.C. Características de qualidade de carne de bovinos de cortes de diferentes tamanhos à maturidade submetidos ao sistema superprecoce. Acta Scientiarum, 24(4):1-2, 2002.

Oliveira, D.J.C.; Soares Filho, C.V. Suplementação com cromo para ruminantes. Arquivos de Ciências Veterinárias e Zoologias da UNIPAR, 8(1): 71-77, 2005.

Owens, F.N.; Dubeski, P.; Hanson, C.F. Factors that alter the growth and development of ruminants. Journal of Animal Science, 71:3138-3150, 1993. Polizel Neto, A.; Jorge, A.M.; Moreira, P.S.A; Gomes, H.B.; Pinheiro, R.S.B. Desempenho e qualidade da carne de bovinos Nelore e F1 Brangus × Nelore recebendo suplemento com cromo complexado à molécula orgânica na terminação a pasto. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(14):737-745,2009.

Prado, C. S.; Pádua, J.T.; Correa, M.P.C. Comparação de diferentes métodos de avaliação da área de olho de lombo e cobertura de gordura em bovinos de corte. Ciência Animal Brasileira, 5(3):141-149, 2004.

Rotta, P.P.; Prado, R.M.; Prado, I.N.; Valero, M.V.; Visentaine, J.V.; Silva, R.R.. The Effects of Genetic Groups, Nutrition, Finishing Systems and Gender of Brazilian Cattle on Carcass Characteristics and Beef Composition and Appearance: A Review. AsianAustralasian Journal of Animal Science, 22(12): 1718-1734, 2009.

Santos E.D.G., Paulino M.F., Lana R.P. 2002. Influência da suplementação com concentrado nas características de carcaça de bovinos F1 Limousin Nelore, não castrados, durante a seca, em pastagens. Revista Brasileira de Zootecnia, 31(4):1823-1832, 2002.

Statistical Analysis System. The SAS system for Windows release 9.0. 2002. Cary, NC: SAS Institute. 1 CD-ROM Suguisawa, L.; Mattos, W.R.S.; Souza, A.A.; Silveira, A.C.; Oliveira, H.N.; Arrigoni, M.B.; Burini, D.C.M. Ultra-sonografia para predição da composição da carcaça de bovinos jovens. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(1): 177185, 2006.

Sumner, J.M.; Valdez, F.; Mcnamara, J.P. Effects of chromium propionate on response to an intravenous glucose tolerance test in growing Holstein heifers. Journal of Dairy Science, 90:3467-3474, 2007.

Vaz, F.N.; Restle, J. Efeito de raça e heterose para características de carcaça de novilhos da primeira geração de cruzamento entre Charolês e Nelore. Revista Brasileira de Zootecnia, 30(2):409-416, 2001.

Zanetti, M.A.; Salles, M.S.V.; Brisola, M.L.; Cesar, M.C. Desempenho e resposta metabólica de bezerros recebendo dietas suplementadas com cromo. Revista Brasileira de Zootecnia, 32(6):1532-1535, 2003.

Downloads

Publicado

03-04-2019

Como Citar

Moreira, P. S. A., Polizel Neto, A., Palhari, C., Faria, F. F., Guimarães, L. V. G., & Jorge, A. M. (2019). Performance and carcass quality of Nellore and F1 Rubia Gallega × Nellore young bulls supplemented with chromium picolinate. Medicina Veterinária, 12(4), 302–310. https://doi.org/10.26605/medvet-v12n4-2461

Edição

Seção

Produção Animal