Physical, physicochemical and taxonomic characterization of Psidium araça Raddi
DOI:
https://doi.org/10.24221/jeap.1.1.2016.988.106-110Palavras-chave:
Psidium araçá Raddi, Taxonomy of Native Fruits, Natural Ecosystems, GastronomyResumo
New research has stimulated a large reevaluation of species with regards to the use of fruits from native plants. Araçá (a small Brazilian guava-like fruit) is found scattered in the wild in Pernambuco/Brazil. There is a scarcity of detailed studies on such regional fruit trees, especially the Psidium araçá Raddi species, whereas there is an enormous possibility to explore the potential offered by these fruits, such as in the field of gastronomy, where the search for new ingredients and exotic flavors associated with functional properties has been increasing. This article aimed to evaluate the physical, physicochemical and taxonomic characterization of araçá obtained from different agricultural regions of Pernambuco in order to investigate the possibility of developing new products from this native fruit. The taxonomic identification confirmed that all collected material belonged to the species P. araçá Raddi. An average weight of 7.45 g/fruit was observed. With respect to pH, values between 3.17 and 3.48 were found, and the acidity as a percentage of citric acid was on the order of 0.96% to 0.99%. It was shown that the P. araçá Raddi fruit has a desirable quality for the food industry, presenting excellent conditions for the development of formulations of high commercial value and promising application in the national gastronomy.Downloads
Referências
ANDERSEN, O.; ANDERSEN, V. U. As frutas silvestres brasileiras, 1° edição. Rio de Janeiro: GLOBO, 1988.
ANDRADE, J. S.; ARAGÃO, C. G.; FERREIRA, S. A. N. Caracterização física e química dos frutos de araçá pêra (Psidium acutangulum D.C.). Acta Amazônica, v. 23, n. 2-3, p. 213-217, 1993.
ARAÚJO, P. J.; NACHTIGALL, G. R.; HELBIG, V. E. Ponto de colheita e temperatura de armazenamento refrigerado de frutas de araçá (Psidium cattleyanum). In: Congresso Brasileiro de Fruticultura, 1996, Curitiba, PR. Resumos Londrina: IAPAR, p.56.
BEZERRA, J. E. F.; LEDERMAN, I. E.; PEDROSA, A. C.; PEREIRA, R. C. A.; MELO NETO, M. L. Coleta e preservação de espécies frutíferas tropicais nativas e exóticas em Pernambuco. In: Simpósio Latino-Americano Sobre Recursos Genéticos De Espécies Hortícolas. 1990, Campinas, SP. Anais Fundação Cargil, n.1, p.140 – 147.
CALDEIRA, S. D.; HIANE, P. A.; RAMOS, M. I. L.; RAMOS FILHO, M. M. Caracterização físico-química do araçá (Psidium guineense Sw.) e do tarumã (Vitex cymosa Bert.) do estado de Mato Grosso do Sul. B. CEPPA, Curitiba, v.22, n.1, p.145 – 154, 2004.
CAVALCANTE, P. B. Mirtácea. In: CAVALCANTE, P. B. Frutas comestíveis da Amazônia. Belém, INPA, 1976. P103 – 110.
CHISTÉ, R. C.; CARDOSO, R. C. D.; MOREIRA, D. K. T.; MOURA, J. A. A.; BRAGA, F. E. B. Caracterização físico-química, microbiológica e sensorial da geléia elaborada com araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh). Disponível em:
<http://artigocientifico.uol.com.br/uploads/artc_1164771983_88.pdf>
Acesso em: Setembro de 2008.
CLEMENT, C. R.; MULLER, C. H.; FLORES, W. B. C. Recursos Genéticos de espécies frutíferas nativas da Amazônia Brasileira. Acta Amazônica, v.12, n.4, p.677 – 695. 1982.
DONADIO, L. C. Frutas Brasileiras. Novos Talentos: Jaboticabal, 2002, 288p
ÉDER – SILVA, E., Frutíferas nativas do Nordeste: qualidade fisiológica, morfologia e citogenética/Erllens Éder Silva. – Areia, PB: CCA/UFPB, 2006.
EMBRAPA – CPACT. Cultivar de Araçá Irapuã. Boletim Informativo, 1997. 4p.
FRANZON, R. C. Caracterização de mirtáceas nativas do sul do Brasil. Rio Grande do Sul/RS, 2004, 99p. Dissertação (Mestre em Fruticultura de Clima Temperado), Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas.
GOMES, P. M. A., FIGUEIRÊDO, R. M. F., QUEIROZ, A. J. M. Caracterização e isotermas de adsorção de umidade da polpa de acerola em pó. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.4, n.2, p.157-165, 2002.
GOMES, R. P. Fruticultura Brasileira. São Paulo: Editora Nobel, 2007.
GONZAGA NETO, L.; BEZERRA, J. E. F. Novas variedades brasileiras de frutas, Jaboticabal: Sociedade brasileira de fruticultura, p. 26 – 27, 2000.
INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz: métodos químicos e físicos para análises de alimentos. 3. ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2005.
KINUPP, V. F. Plantas Alimentícias não convencionais (PANC) no Brasil. Guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. São Paulo Instituto Plantarum de estudos da Flora , 2014.
MANICA, I. Frutas nativas, silvestres e exóticas 1: técnica de produção e mercado. Porto Alegre: Cinco Continentes, 2000.
MARTINS-DA-SILVA, R. C. V. Identificação de espécimes botânicos. Embrapa Amazônia Ocidental. Belém – PA. Disponível em:
<http://www.joinville.udesc.br/sbs/professores/arlindo/materiais/identifica__odeesp_cimesbot_nicos.pdf> Acesso em: Outubro de 2008.
MATIAS, L. Q. Coleta, herborização e o registro de material botânico. Taxonomia e Morfologia Vegetal. Universidade Federal do Ceará. Departamento de Biologia.
Disponível em:
<http://www.biologia.ufc.br/monitoria/TaxoVeg/arquivos/Coleta%20e%20ident_angiosper.pdf> Acesso em: Outubro de 2008.
MORTON, J. Brazilian Guava. p. 365–367. In: Fruits of warm climates. Julia F. Morton, Miami, FL. 1987.
OLIVEIRA, G. R.; ASSIS, L. M.; RODRIGUEZ, A. F.; ZAMBIAZI, R. C. Elaboração de geléia de araçá e avaliação de sua aceitabilidade. Departamento de Ciência e tecnologia agroindustrial – FAEM/UFPel. 2005.
REIS SILVA, M ; LEMOS LACERDA, D. B. C.; GEBRIM SANTOS, G. ; De OLIVEIRA MARTINS, D. M. Caracterização química de frutos nativos do cerrado. Ciência Rural, Sept, 2008, Vol.38(6), p.1790(4).
SILVA, J. A.; TASSARA, H. Frutas no Brasil. São Paulo: Empresa das Artes, 1996.
VOLTOLINI, J. A.; FACHINELLO, J. C. Influência do sombreamento em plantas matrizes para produção de mudas de araçazeiro (Psidium cattleyanum Sabine) multiplicadas por estacas no inverno. Congresso Brasileiro de Fruticultura, 14. 1996. Curitiba, PR. Resumos Londrina: IAPAR, 1996. 561p.; p.58.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Material protegido por direitos autorais e plágio. No caso de material com direitos autorais ser reproduzido no manuscrito, a atribuição integral deve ser informada no texto; um documento comprobatório de autorização deve ser enviado para a Comissão Editorial como documento suplementar. É da responsabilidade dos autores, não do JEAP ou dos editores ou revisores, informar, no artigo, a autoria de textos, dados, figuras, imagens e/ou mapas publicados anteriormente em outro lugar. Se existir alguma suspeita sobre a originalidade do material, a Comissão Editorial pode verificar o manuscrito por plágio. Nos casos em que trechos já publicados em outro documento for confirmado, o manuscrito será devolvido sem revisão adicional e sem a possibilidade de nova submissão. Autoplágio (ou seja, o uso de frases idênticas de documentos publicados anteriormente pelo mesmo autor) também não é aceitável.
Direitos autorais: Autor
Material protected by copyright and plagiarism rights. In the case of copyrighted material being reproduced in a manuscript, full attribution should be informed in the text; an authorization document is proving to be sent to the Editorial Board as a supplementary document. It is the responsibility of the authors, not JEAP or editors or reviewers, to inform, in the article, the authors of texts, data, graphics, images and maps previously published elsewhere. If there is any suspicion about the originality of the material, the Editorial Board can check the manuscript for plagiarism. Where plagiarism is confirmed, the document will be returned without further review and the possibility of a new submission. Self-plagiarism (i.e., the use of the same phrases previously published documents by any of the authors) is not acceptable.
Copyright: Author