Compliance assessment of kombucha labeling in relation to brazilian legislation

Authors

  • Bárbara Oliveira Santos Universidade Federal de Minas Gerais
  • Tássia Nunes de Albuquerque Rodrigues Universidade Federal de Minas Gerais
  • Sarah Morais Senna Prates Universidade Federal de Minas Gerais
  • Lucilene Rezende Anastácio Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.24221/jeap.8.1.2023.4295.001-008

Keywords:

Chá fermentado, probióticos, alimento funcional, alegações nutricionais

Abstract

Food labels play an important role, as consumers obtain access to food information through them. This study aimed to evaluate the labeling information of kombuchas produced in Brazil and their adequacy to the food labeling standards. This was a descriptive cross-sectional study, carried out between July and August 2020. Thirty kombuchas of different brands were analyzed. Information regarding the sales denomination, identification of origin, liquid content, nutritional information, ingredient list, information on the presence of gluten, alcohol content, use of drinking water, nutritional and functional property claims, and the presence of prohibited expressions on the label were collected and the compliance of this information with labeling legislation was assessed. None of the products met all the labeling standards. The most frequently information was: sales denomination (100%), placement of prohibited expressions (93.3%), net content (90%) and functional claims (56.7%). Among the information available on the kombucha labels, the ones that showed the most non-compliance with the legislation were: functional claims (100%), use of prohibited expressions (100%), liquid content (96.3%), use of drinking water (90.9%) and sales denomination (76.7%). Despite the mandatory nature of most of the information analyzed, all beverages presented non-conformities on their labels. This finding points to the need for more rigorous inspection in order to guarantee correct and reliable information to consumers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aloulou, A.; Hamden, K.; Elloumi, D.; Ali, M. B.; Hargafi, K.; Jaouadi, B.; Ayadi, F.; Elfeki, A.; Ammar, E. 2012. Hypoglycemic and antilipidemic properties of kombucha tea in alloxan-induced diabetic rats. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12, 63-71. https://doi.org/10.1186/1472-6882-12-63

Banerjee, D.; Hassarajani, S. A.; Maity, B.; Narayan, G.; Bandyopadhyay, S. K.; Chattopadhyay, S. 2010. Comparative healing property of kombucha tea and black tea against indomethacin-induced gastric ulceration in mice: Possible mechanism of action. Food and Function, 1, 284-293. https://doi.org/10.1039/c0fo00025f

Bendino, N.; Popolim, W.; Oliveira, C. de Á. 2012. Avaliação do conhecimento e dificuldades de consumidores frequentadores de supermercado convencional em relação à rotulagem de alimentos e informação nutricional. Journal of the Health Sciences Institute, 30, (3), 261-265. Disponível em: http://repositorio.unip.br/wp-content/uploads/2020/12/V30_n3_2012_p261a265.pdf. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Bhattacharya, S.; Gachhui, R.; Sil, P. C. 2013. Effect of Kombucha, a fermented black tea in attenuating oxidative stress mediated tissue damage in alloxan induced diabetic rats. Food and Chemical Toxicology, 60, 328-340. https://doi.org/10.1016/j.fct.2013.07.051

Branquinho, M. R.; Ferreira, R. T. B.; Cardarelli-Leite, P. 2010. Survey of compliance with labeling legislation in food containing GMOs in Brazil. Journal of Food Composition and Analysis, 23(3), 220-225. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2009.09.004

Brasil. 1969. Presidência da República. Casa Civil. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Decreto-Lei no 986, de 21 de outubro de 1969 - Institui normas básicas sobre alimentos. Diário Oficial da União. 21 out 1969. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/decreto-lei/Del0986.htm. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 1977. Presidência da República. Casa Civil. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Lei no 6437, de 20 de agosto de 1977 - Configura infrações à legislação sanitária federal, estabelece as sanções respectivas, e dá outras providências. Diário Oficial da União. 20 ago 1977. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l6437.htm. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 1990. Presidência da República. Casa Civil. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Lei no 8.078, de 11 de setembro de 1990 - Dispõe sobre a proteção do consumidor e dá outras providências. Diário Oficial da União. 11 set 1990. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l8078compilado.htm. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 1999. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Resolução RDC no 18, de 30 de abril de 1999 - Aprova o Regulamento Técnico que estabelece as diretrizes básicas para análise e comprovação de propriedades funcionais e ou de saúde alegadas em rotulagem de alimentos. Diário Oficial da União. 03 mai 1999. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inspecao/produtos-vegetal/legislacao-1/biblioteca-de-normas-vinhos-e-bebidas/resolucao-no-18-de-30-de-abril-de-1999.pdf. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 2002a. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Resolução RDC no 259, de 20 de setembro de 2002 - Aprova o Regulamento Técnico sobre Rotulagem de Alimentos Embalados. Diário Oficial da União. 23 set. 2002. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2002/rdc0259_20_09_2002.html. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 2002b. Ministério do Desenvolvimento, Indústria e Comércio Exterior. Instituto Nacional de Metrologia, Normalização e Qualidade Industrial - INMETRO. Portaria INMETRO no 157, de 19 de agosto de 2002 - Estabelece a forma de expressar a indicação quantitativa do conteúdo líquido dos produtos pré-medidos. Disponível em: http://www.inmetro.gov.br/rtac/pdf/rtac000786.pdf. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 2003a. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Resolução RDC no 359, de 23 de dezembro de 2003 - Aprova o Regulamento Técnico de Porções de Alimentos Embalados para Fins de Rotulagem Nutricional. Diário Oficial da União. 23 dez 2003. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2003/rdc0359_23_12_2003.html. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 2003b. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Resolução RDC no 360, de 23 de dezembro de 2003 - Aprova o Regulamento Técnico sobre Rotulagem Nutricional de Alimentos Embalados. Diário Oficial da União. 26 dez 2003. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2003/rdc0360_23_12_2003.html. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 2003c.Presidência da República. Casa Civil. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Lei nº 10.674, de 16 de maio de 2003 - Obriga a que os produtos alimentícios comercializados informem sobre a presença de glúten, como medida preventiva e de controle da doença celíaca. Diário Oficial da União. 16 mai 2003. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/l10.674.htm. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 2012. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Resolução RDC no 54, de 12 de novembro de 2012 - Aprova o Regulamento Técnico sobre Informação Nutricional Complementar. Diário Oficial da União, 13 nov 2012. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2012/rdc0054_12_11_2012.html. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 2019. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento - MAPA. Instrução Normativa no 41, de 17 de setembro de 2019 - Estabelece o Padrão de Identidade e Qualidade da Kombucha Diário Oficial da União. 18 set 2019. Disponível em: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/instrucao-normativa-n-41-de-17-de-setembro-de-2019-216803534. Acesso em: 17 de abril, 2021.

Brasil. 2020. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento - MAPA. Instrução Normativa no 54, de 17 de setembro de 2020 – Altera a Instrução Normativa nº 41, de 17 de setembro de 2019, que estabelece o Padrão de Identidade e Qualidade da Kombucha. Diário Oficial da União. 18 set 2020. Disponível em: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/instrucao-normativa-n-54-de-17-de-setembro-de-2020-278154768. Acesso em: 26 de janeiro, 2023.

Brasil. 2022. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Resolução RDC nº 727, de 01 de julho de 2022 - Dispõe sobre a rotulagem dos alimentos embalados. Diário Oficial da União, 06 jul 2022. Disponível em: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/resolucao-rdc-n-727-de-1-de-julho-de-2022-413249279. Acesso em: 26 de janeiro, 2023.

Câmara, M. C. C.; Marinho, C. L. C.; Guilam, M. C.; Braga, A. M. C. B. 2008. A produção acadêmica sobre a rotulagem de alimentos no Brasil. Revista Panamericana de Salud Pública, 23, 52-58. https://doi.org/10.1590/s1020-49892008000100007

Capacci, S.; Mazzocchi, M.; Shankar, B.; Brambila Macias, J.; Verbeke, W.; Pérez-Cueto, F. J.; Koziol?-Kozakowska, A.; Piórecka, B.; Niedzwiedzka, B.; D’Addesa, D.; Saba, A.; Turrini, A.; Aschemann-Witzel, J.; Bech-Larsen, T.; Strand, M.; Smillie, L.; Wills, J.; Traill, W. B. 2012. Policies to promote healthy eating in Europe: A structured review of policies and their effectiveness. Nutrition Reviews, 70, (3), 188-200. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00442.x

Chakravorty, S.; Bhattacharya, S.; Chatzinotas, A.; Chakraborty, W.; Bhattacharya, D.; Gachhui, R. 2016. Kombucha tea fermentation: Microbial and biochemical dynamics. International Journal of Food Microbiology, 220, 63-72. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.12.015

Cunha, M. L.; Vieira, V. R. M.; Santana, A. R.; Anastácio, L. R. 2020. Food allergen labeling: compliance with the mandatory legislation in Brazil. Food Science and Technology, 40, (3), 698-704. https://doi.org/10.1590/fst.16219

Dimidi, E.; Cox, S. R.; Rossi, M.; Whelan, K. 2019. Fermented foods: Definitions and characteristics, impact on the gut microbiota and effects on gastrointestinal health and disease. Nutrients, 11, 1806. https://doi.org/10.3390/nu11081806

Feitoza, J. V. F.; Oliveira, E. N. A.; Feitosa, B. F.; Oliveira Neto, J. O.; Diniz Junior, L. A. M.; Feitosa, R. M. 2017. Rotulagem nutricional e informações obrigatórias em diferentes marcas de achocolatados em pó. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 12, (3), 547-551.

Garcia, M. R. 2012. Conformidade da rotulagem de alimentos consumidos por escolares à legislação brasileira. Dissertação de Mestrado, Universidade Estadual Paulista. Botucatu, São Paulo, Brasil. 77p.

Jayabalan, R.; Chen, P. N.; Hsieh, Y. S.; Prabhakaran, K.; Pitchai, P.; Marimuthu, S.; Thangaraj, P.; Swaminathan, K.; Yun, S. E. 2011. Effect of solvent fractions of kombucha tea on viability and invasiveness of cancer cells-characterization of dimethyl 2-(2-hydroxy-2-methoxypropylidine) malonate and vitexin. Indian Journal of Biotechnology, 10, 75-82.

Kapp, J. M.; Sumner, W. 2019. Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Annals of Epidemiology, 30, 66-70. https://doi.org/10.1016/j.annepidem.2018.11.001

Lavefve, L.; Marasini, D.; Carbonero, F. 2019. Microbial Ecology of Fermented Vegetables and Non-Alcoholic Drinks and Current Knowledge on Their Impact on Human Health. Advances in Food and Nutrition Research, 87, 147-185. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2018.09.001

Mattioni, B.; Scheuer, P. M.; Antunes, A. L.; Paulino, N.; Francisco, A. 2016. Compliance with Gluten-Free Labelling Regulation in the Brazilian Food Industry. Cereal Chemistry Journal, 93, (5), 518-522. https://doi.org/10.1094/CCHEM-08-15-0158-R

Vieira, V. R. M. 2014. Avaliação da rotulagem de alimentos embalados comercializados no estado de minas gerais nos anos de 2011 e 2012. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Minas Gerais. Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasil. 108p.

Yang, Z. W.; Ji, B. P.; Zhou, F.; Li, B.; Luo, Y.; Yang, L.; Li, T. 2009. Hypocholesterolaemic and antioxidant effects of kombucha tea in high-cholesterol fed mice. Journal of the Science of Food and Agriculture, 89, 150-156. https://doi.org/10.1002/jsfa.3422

Yoshizawa, N.; Pospissil, R. T.; Valentim, A. G.; Seixas, D.; Alves, F. S.; Cassou, F.; Yoshida, I.; Sega, R. A.; Cândido, L. M. B. 2003. Rotulagem de alimentos como veículo de informação ao consumidor: adequações e irregularidades. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, 21, (1), 169-180. https://doi.org/10.5380/cep.v21i1.1157

Published

2023-01-30

How to Cite

Santos, B. O. ., Rodrigues, T. N. de A. ., Prates, S. M. S. ., & Anastácio, L. R. . (2023). Compliance assessment of kombucha labeling in relation to brazilian legislation. Journal of Environmental Analysis and Progress, 8(1), 001–008. https://doi.org/10.24221/jeap.8.1.2023.4295.001-008