Climatic Aptitude Evaluation for Grapevine Cultivation in Pão de Açúcar, Alagoas
Palavras-chave:
Grapevine, Climatic Zoning, VinicultureResumo
The grapes production in Brazil is comprised in southeastern and southern regions and also in the semi-arid Pernambuco. Environmental, climatic and even human factors influence on quality of grape production, which are sensitive to weather changes. In Alagoas State, a pilot project was carried out for Municipalities of Rio Largo, Pão de Açúcar and Delmiro Gouveia between 2013 to 2015 years; but the results were incipient. This work evaluated the climatic aptitude for grapevine cultivation for municipality of Pão de Açúcar. For climate characterization, three indices of the Geoviticure Multicriteria Climatic Classification System (MCC) were adopted: Heliothermic (HI), Cold Night (CI) and Dryness (DI), considering different cycles during the year. The Zuluaga Index (IZ) was also used to evaluate the risk of incidence of fungal diseases of the vine, especially in relation at mildew incidence (Plasmoparaviticola), a major disease in humid regions. According on CI, DI and ZI indices, the municipality of Pão de Açúcar presented climatic aptitude for vines production with highest quality potential between August to January months, classified as preferential for all indexes analyzed.Downloads
Referências
ANDRADE, V. P. M.; DA SILVA DIAS, M.; DA SILVA, J. A. B.; DE SOUSA, J. S. C.; SIMÕES, W. L. Yield and quality of'Italia'grapes submitted to irrigation and fertilization control at the San Francisco Valley, Brazil/Produção e qualidade da uva'Itália'submetida a controle de irrigação e adubação no vale do Submédio São Francisco. Comunicata Scientiae, v. 7, n. 2, p. 175, 2016.
ANGELOTTI, F.; HAMADA, E.; MAGALHÃES, E. E.; GHINI, R.; da RESSUREIÇÃO GARRIDO, L.; & JÚNIOR, M. J. P. Mudanças climáticas e ocorrência do míldio da videira no Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 52(6), 424-432, 2017.
BASSOI, L. H. Monitoring Soil Water in Irrigated Soils of the Brazilian Semi-arid Region: An Opportunity to Improve Water Use. In: Application of Soil Physics in Environmental Analyses. Springer International Publishing, 2014. p. 223-236.
BORGHEZAN, M.; VILLAR, L.; DA SILVA, T. C.; CANTON, M.; GUERRA, M. P.; CAMPOS, C. G. C. Phenology and vegetative growth in a new production region of grapevines: case study in são Joaquim, Santa Catarina, southern Brazil. Open Journal of Ecology, v. 4, n. 06, p. 321, 2014.
CAMARGO, U. A.; PEREIRA, G. E.; GUERRA, C. C. Wine grape cultivars adaptation and selection for Tropical regions. Acta Horticulturae, v.910, p.121-129, 2011.
CAMARGO, U. A.; MANDELLI, F.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; TONIETTO, J. Grapevine performance and production strategies in tropical climates. Asian Journal of Food and Agro-Industry, v.5, n.4, p.257-269, 2012.
CONCEIÇÃO M. A. F.; ARAÚJO, W. F.; TONIETTO, J.; DO PRADO, R. J. Aptidão climática para o cultivo da videira em Boa Vista, Roraima, Revista Agro@mbiente On-line, Boa Vista, v.7, n.3, p. 277-283, 2013.
DA SILVA, J. S.; CAMPECHE, L. F. D. S. M.; BARBOSA, D. F.; DE LIRA, R. M.; BARNABÉ, J. M. C.; DE SOUZA, D. H. S. Estimativa da evapotranspiração da cultura da mangueira no Vale do São Francisco| Estimation of the mango crop evapotranspiration in the São Francisco Valley. Revista Geama, v. 2, n. 1, p. 56-68, 2016a.
DA SILVA, J. S.; DE SOUZA MAGNO, L. F.; BARBOSA, D. F.; DE LIRA, R. M.; BARNABÉ, J. M. C.; DE SOUZA, D. H. S. Monitoramento de umidade do solo em videira utilizando tensiômetria| Soil moisture monitoring using vine tensiometry. Revista Geama, v. 2, n. 1, p. 69-78, 2016b.
DEBASTIANI, G.; LEITE, A. C., JUNIOR, C. A. W.; BOELHOUWER, D. I. Cultura da Uva, Produção e Comercialização de Vinhos no Brasil: Origem, Realidades e Desafios. Revista Cesumar–Ciências Humanas e Sociais Aplicadas, v.20, n.2, p.471-485, 2016.
DEMIR, K. O. K. A review on grape growing in tropical regions. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri, v. 6, n. 6, p. 1236-1241, 2014.
EDWARDS, E. J.; SMITHSON, L.; GRAHAM, D. C.;CLINGELEFFER, P. R. Grapevine canopy response to a high- temperature event during deficit irrigation. Australian Journal of Grape and Wine Research, v.17, p.153–161, 2011.
FACHINELLO, J. C.; PASA, M. da S., SCHMTIZ, J. D., BETEMPS, D. L. Situação e perspectivas da fruticultura de clima temperado no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, v.33, n.S1, p. 109-120, 2011.
HUGLIN, P. Nouveau mode d’évaluation des possibilities héliothermiques d’un milieu viticole. In: Proceedings of the Symposium International sur l’ecologie de la Vigne. Ministère de l’Agriculture et de l’IndustrieAlimentaire, Contança, p. 89–98, 1978.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo do município de Pão de Açúcar. Acessado em 30 de abril de 2017. Disponível em: http://cod.ibge.gov.br/UTK.
INSTITUTO NACIONAL DE METEOROLOGIA (INMET). Seção de Armazenamento de Dados Meteorológicos (SADMET). Estação Climatológica de Observação de Superfície Convencional. Brasília: Acessado em 30 de abril de 2017.
KLIEWER, W.M. Berry composition of Vitis vinifera cultivars as influenced by photo and nycto-temperatures during maturation. J. Am. Soc. Hort. Sci. v.2, p.153–159, 1973.
KLIEWER, W.M.; TORRES, R.E. Effect of controlled day and night temperatures on grape coloration. Am. J. Enol.Vitic. v.2, p.71–77, 1972.
LEÃO, P. C. de S.; NUNES, B. T. G.; LIMA, M. A. C. de. Canopy management effects on ‘Syrah’ grapevines under tropical semi-arid conditions. Scientia Agricola, v. 73, n. 3, p. 209-216, 2016.
MALINOVSKI, L. I.; VIEIRA, H. J.; CAMPOS, C. G. C.; STEFANINI, M.; DA SILVA, A. L. Climate and Phenology: Behavior of Autochthonous Italian Grapevine Varieties in the Uplands of Southern Brazil. Journal of Agricultural Science, v. 8, n. 5, p. 26, 2016.
MARTINS, T. A. DE L., BITTENCOURT, L. S., KRAUSE, C. M. DE L. B. Contribuição ao zoneamento bioclimático brasileiro: reflexões sobre o semiárido nordestino. Ambiente Construído, Porto Alegre, v. 12, n. 2, p. 59-75, 2012.
NUNES, N. A. S.; LEITE, A. V.; CASTRO, C. C.. Phenology, reproductive biology and growing degree days of the grapevine ‘Isabel’ (Vitis labrusca, Vitaceae) cultivated in northeastern Brazil. Braz. J. Biol., São Carlos , v. 76, n. 4, p. 975-982.
RICCE, W. D. S.; DE CARVALHO, S. L. C.; CARAMORI, P. H.; ROBERTO, S. R. Agroclimatic zoning for grapevine cultivation in the state of Paraná, Brazil. Semina: Ciências Agrárias (Londrina), v. 35, n. 4 Suppl., p. 2327-2335, 2014.
RIOU, Ch.; BECKER, N.; SOTES RUIZ, V.; GOMEZ-MIGUEL, V.,; CARBONNEAU, A.; PANAGIOTOU, M.; CALO, A.; COSTACURTA, A.; CASTRO, R. de, PINTO, A.; LOPES, C., CARNEIRO, L.; CLIMACO, P. 1994. Le déterminisme climatique de la maturation du raisin : application au zonage de la teneur en sucre dans la communauté européenne. Luxembourg, Office des Publications Officielles des Communautés Européennes. 322p.
SANTOS LIMA, M.; DA SILVA LEITE, A. P.; SAMPAIO, Y. C.; VIANELLO, F.; LIMA, G. P. P. Influences of the Harvest Season on Analytical Characteristics of Syrah Grapes and Wines Produced in the Northeast Region of Brazil. International Journal of Agriculture and Forestry, v. 5, n. 2, p. 151-159, 2015.
SHIMANO, I. S. H.; SENTELHAS, P. C. Climatic risk for the occurrence of grapevine fungal diseases in South and Southeast Br. Revista Ciência Agronômica, v. 44, n. 3, p. 527-537, 2013.
TONIETTO, J.; CARBONNEAU, A. A multicriteria climatic classification system for grape-growing regions worldwide. Agricultural and Forest Meteorology, v.124, p.81–97, 2004.
WESTPHALEN, S. L. Bases ecológicas para determinação de regiões de maior aptidão vitivinícola no Rio Grande do Sul. In: Simpósio Latinoamericano de la uva y delvino, 1976, Montevideo. Annales Laboratório Tecnológico Cuaderno Técnico, 38, Montevideo, p.89-101, 1977.
WURZ, D. A.; BEM, B. P.; ALLEBRANDT, R.; BONIN, B., DALMOLIN, L. G.; CANOSSA, A. T.; RUFATO, L.; KRETSCHMAR, A. A. New wine-growing regions of Brazil and their importance in the evolution of Brazilian wine, BIO Web Conf., 9 (2017) 01025, 21. DOI:https://doi.org/10.1051/bioconf/20170901025.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
As Políticas Culturais em Revista aplica a Licença Creative Commons Atribuição-Não Comercial 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0) para os trabalhos que publica. Esta licença foi desenvolvida para facilitar o acesso aberto - ou seja, o acesso livre, imediato, e a reutilização irrestrita de trabalhos originais de todos os tipos. Nossos autores mantêm os direitos autorais mas, sob essa licença, concordam em deixar os artigos legalmente disponíveis para reutilização, sem necessidade de permissão ou taxas, para praticamente qualquer finalidade. Qualquer pessoa pode copiar, distribuir ou reutilizar esses artigos, desde que o autor e a fonte original (Políticas Culturais em Revista) sejam devidamente citados.