Potential for lychee crop in Mata Norte Pernambucana - Brazil | Potencial para cultivo de lichia na Mata Norte Pernambucana - Brasil

Autores

  • Nina Iris Verslype Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Raphael Miller de Souza Caldas Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • José Machado Universidade Federal Rural de Pernambuco

Palavras-chave:

Climatic aspects, Litchi chinensis, adaptability.

Resumo

Lychee crops occurs mainly in South and Southeast regions of Brazil. In this study, the digital terrain modeling (DTM) of the micro-region Mata Norte Pernambucana, was designed to identify the districts that have potential for lychee crop, through the parameters of average altitude, precipitation and temperature. The districts analyzed were Aliança, Buenos Aires, Camutanga, Carpina, Condado, Ferreiros, Goiâna, Itambé, Itaquitinga, Lagoa do Carro, Lagoa do Itaenga, Macaparana, Nazaré da Mata, Paudalho, Timbaúba, Tracunhaém and Vicência. The analysis of climate, wind power and altitude in Mata Norte Pernambucana, has revealed that some districts of the micro-region have potential for lychee crops, which is a product with great financial return, and may contribute to increase economy and quality of life in the micro-region. 

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Biografia do Autor

Nina Iris Verslype, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Departamento de Agronomia, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, Brasil.

Raphael Miller de Souza Caldas, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Departamento de Agronomia, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, Brasil.

José Machado, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Departamento de Tecnologia Rural, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, Brasil. 

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Publicado

2016-06-29

Como Citar

Verslype, N. I., Caldas, R. M. de S., & Machado, J. (2016). Potential for lychee crop in Mata Norte Pernambucana - Brazil | Potencial para cultivo de lichia na Mata Norte Pernambucana - Brasil. Revista Geama, 2(3), 202–210. Recuperado de https://journals.ufrpe.br/index.php/geama/article/view/844

Edição

Seção

AGRICULTURA SUSTENTÁVEL E AGROECOLOGIA