Strawberry cultivation in Brazil | Cultivo de morangos no Brasil
Palavras-chave:
strawberry crop, organic strawberry, strawberry productionResumo
The strawberry is cultivated in different regions of the world. Their cultivation have shown demand larger family hand labor and highly profitable. The strawberry is a very old fruit. Wild species existed for more 50 million years, but the specie was tamed around the XIV century A.C. There are various types of cultivation, among them stand out traditional cultivation and organic cultivation. The more important factors affecting the strawberries are climate, pests and diseases. Know the types of cultivation and strawberry it is important for decision making in the future, such as use of lichens in cultivation. The aim of this work is to explain about conventional and organic agriculture with emphasis in lichens on strawberry crop to support scientific research in more depth character.> SDownloads
Referências
ANTUNES L.; RISTOW N.C.; KROLOW A.C.R.; CARPENEDO S.; REISSER JÚNIOR C. Yield and quality of strawberry cultivars. Horticultura Brasileira, v.28, 2010.
ANTUNES, O. T.; CALVETE, E.O.; ROCHA, H.C.; NIENOW, A.A.; MARIANI, F.; WESP, C.L. Floração, frutificação e maturação de frutos de morangueiro cultivados em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, v. 24, n.4, 2006.
BASON, C.E.; GROENEWALD, J-H.; KOSSMANN, J.; CRONJÉ, C.; BAUER, R. Sugar and acid-related quality attributes and enzyme activities in strawberry fruits: Invertase is the main sucrose hydrolysing enzyme. Food Chemistry, v.121, 2010.
BRAZANTI, E.C. La fresa. Madrid: Mundi-Prensa, 1989. 386p.
CASTRO, R. L. Melhoramento Genético do Morangueiro: Avanços no Brasil.2º Simpósio Nacional do morango. Embrapa. 2004.
CASTRO, R. L. Diversidade Genética, Adaptabilidade e Estabilidade do Morangueiro (Fragaria x ananassa Duch.) em Cultivo Orgânico. 2002. 145f. Tese (Doutorado em Genética e Melhoramento) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2002.
COELHO-JUNIOR, J. M. Zoneamento climático do morangueiro em Pernambuco e uso de liquens no seu cultivo. Tese de Doutorado. Universidade Federal de Pernambuco, Recife, 2013.
COELHO-JUNIOR, J. M. Caracterização morfológica, físico-química e topográfica de folíolos medianos de cultivares de morangueiro. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, 2009.
COELHO-JUNIOR, J. M.; RESENDE, L. V.; RESENDE, J. V.; ROLIM-NETO, F. C.; JUMENEZ, H,. J. "Caracterização topográfica dos folíolos medianos de cultivares de morangueiro sob altas temperaturas." Revista Caatinga 23.3 (2010): 13-18.
COELHO-JUNIOR, J. M. Strawberry cultivars: Knowing to expand and reduce the environmental impacts. Cultivares de morango: conhecer para expandir e reduzir os impactos ambientais. Revista Geama, v.5, n.1, 138-147.2016.
CRESPO, P., ANÇAY, A., CARLEN, C., STAMP, P. Strawberry cultivar response to tunnel cultivation. Acta Horticulturae, 838, 77-81p. 2009.
CRESPO, P.; BORDONABA, J. G.; TERRY, L. A.; CARLEN, C. Characterisation of major taste and health-related compounds of four strawberry genotypes grown at different Swiss production sites. Food Chemistry, v.122, n.1, 16-24p. 2010.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2000. 202. 402p.
FOLQUER, F. La frutilla o fresa. Buenos Aires: Editora Hemisfério Sur, 1986. p. 24-51.
GALLETA, G.J.; BRINGHURTS, R.S. Strawberry management. In: GALLETA, G.J.; HIMELRICK, D.G. Small fruit crop management, 1990.
KUMAR, A.; AVASTHE, R. K.; RAMEASH, K. PANDEY, B.; BORAH, T. R.; DENZONGPA, R.; RAHMAN, H. Influence of growth conditions on yield, quality and diseases of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) var Ofra and Chandler under mid hills of Sikkim Himalaya. Scientia Horticulturae, v.130, 2011.
LI, H.; LI, T.; GORDON, R.J.; ASIEDU, S. K., HU, K. Strawberry plant fruiting efficiency and its correlation with solar irradiance, temperature and reflectance water index variation. Environmental and Experimental Botany, v.68, 2010.
MADAIL, J.C.M. et al. Avaliação econômica dos sistemas de produção de morango convencional, integrado e orgânico. EMBRAPA, Pelotas RS Comunicado Técnico 181, 2007.
MARGULIS, L., K.V. SCHWARTZ, 2001.Cinco Reinos: um guia ilustrado dos filos da vida na Terra. Guanabara, 3a. ed., 497p.
OLIVEIRA, D.A.; BENELLI, P; AMANTE, E.R. Farinha de casca de ovo: determinação do teor de cálcio biodisponível. Visão Acadêmica, v.11, n.1, 2010.
OPSTAD, N.; SONSTEBY, A.; MYRHEIM, U; HEIDE, O. M.; Seasonal timing of floral initiation in strawberry: Effects of cultivar and geographic location. Scientia Horticulturae, v.129, 2011.
QUEIROZ-VOLTAN, R.B.; JUNG-MENDAÇOLLI, S.L.; PASSOS, F.A.; SANTOS, R.R. dos. Caracterização botânica de cultivares de morangueiro. Bragantia, v. 55, n.1, 1996.
RESENDE, S. R. Cultura do morango. Emater, 6p. 2011.
RONQUE, E.R.V. Cultura do morangueiro: revisão prática. Curitiba: Emater/PR, 1998. 206 p.
ROSA, H.T.; STRECK, N.A.; WALTER, L.C.; ANDRIOLO, J.L.; SILVA, M.L.
Crescimento vegetativo e produtivo de duas cultivares de morango sob épocas de plantio em
ambiente subtropical. Revista Ciência Agronômica, v.44, n.3, 2013.
SANHUEZA, R. M. V.; HOFFMANN, A.;ANTUNES, L. E. C.; FREIRE, J. M. Importância da cultura. In: Sistema de produção de morango para mesa na Região da Serra Gaúcha e Encosta Superior do Nordeste. Bento Gonçalves, 2005.
SANTOS, A. M.; MEDEIROS, A. R. M. Morango – Produção. Embrapa Informação Tecnológica, Brasília, Distrito Federal. 1Ed. 2003.
SANTI, F. C.; COUTO, W. R. Morango em cultivo orgânico. Revista Científica Eletrônica de Ciências Aplicadas da FAIT, v.2, n.1, 2012.
SONSTEBY, A.; HEIDE, O. M. Temperature responses, flowering and fruit yield of the June-bearing strawberry cultivars Florence, Frida and Korona. Scientae Horticulturae, v.119, 2008.
TACO. TABELA BRASILEIRA DE COMPOSIÇÃO DOS ALIMENTOS.2ª ed. TACO 2006. Disponível em:http://www.unicamp.br/nepa/taco/contar/taco_versao2.pdf. Acesso em: 08/02/2008.
VERHEUL, M. J.; SONSTEBY, A.; GRIMSTAD, S. O. Influences of day and night temperatures on flowering of Fragaria x ananassa Duch., cvs. Korona and Elsanta, at different photoperiods. Scientae Horticulturae, v.112, 2007.
VIEIRA, F. C. V. A cultura do morangueiro. Fruticultura - Preços Agrícola. Janeiro 2001.
WASIM, M.; KHALID, N.; ASIF, A.; ARIF, M.; • ZAIDI, J.H. Elemental characterisation of strawberry grown in Islamabad instrumental neutron activation analysis and atomic absorption spectrophotometry and its dietary assessment. Journal of Radioanalythical Nuclear Chemistry, v.292, 2012.
VILLELA JÚNIOR, L. V. E.; ARAÚJO, J. A. C.; FACTOR, T. L. Análise do resfriamento da solução nutritiva para cultivo hidropônico do morangueiro. Revista Engenharia Agrícola, v.24, 2004.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
As Políticas Culturais em Revista aplica a Licença Creative Commons Atribuição-Não Comercial 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0) para os trabalhos que publica. Esta licença foi desenvolvida para facilitar o acesso aberto - ou seja, o acesso livre, imediato, e a reutilização irrestrita de trabalhos originais de todos os tipos. Nossos autores mantêm os direitos autorais mas, sob essa licença, concordam em deixar os artigos legalmente disponíveis para reutilização, sem necessidade de permissão ou taxas, para praticamente qualquer finalidade. Qualquer pessoa pode copiar, distribuir ou reutilizar esses artigos, desde que o autor e a fonte original (Políticas Culturais em Revista) sejam devidamente citados.