Physical Characteristics of Commercial Feeds in Fish Farming in Sena Madureira-Ac, Western Amazon
DOI:
https://doi.org/10.26605/medvet-v18n2-6424Keywords:
Agglutination;, Buoyancy;, Food efficiency;, Granulometry;, Leaching.Abstract
The objective of this work was to evaluate the physical characteristics of four commercial feeds (B, M, N and S) used on the property by fish farmers, a fattening category with 28% crude protein. Physical resistance (PR) and dry matter leaching (DML) in %, maximum floating time (MFT) in minutes (min), maximum waterproofing time (MWT), maximum turgidity time (MTT) and maximum aggregation time (MAT) in seconds (sec), granulometry (GRA) and uniformity (UNI) in mm were evaluated. It was observed that, for RF, TMI, TTM and LMS, the rations did not differ (P>0.05) and the values varied from 96.9 to 98.6%; 4.50 to 240.0 sec; 180.0 to 930.0 sec and 7.4 to 10.1%, respectively. For TMF, TMA, GRA and UNI, there was a difference between the diets (P<0.05) with values ranging from 1.50 to 311.0 min; 411.0 to 3510.0 sec; 7.0 to 11.0 and 7.6 to 9.2 mm, respectively. Feed M had a longer time (P<0.05) to remain floating on the surface of the water, feeds B and S had longer (P<0.05) until the disintegration of the pellets occurred, while feeds B and M presented mean values ??for the GRA and UNI variables that were lower than the specifications indicated by the manufacturer. It is concluded that testing the physical quality of the feed can help the fish farmer in choosing the best commercial brand available on the market and the best cost-benefit, with greater stability in the water, greater physical integrity and with a shape and size appropriate to the size of the fish.Downloads
References
Cantelmo, O.A. et al. Características físicas de dietas para peixes confeccionadas com diferentes aglutinantes. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 24(2): 949-955, 2002.
Freitas, L.E.L. et al. Práticas para avaliação da qualidade física em rações para peixes. Circular técnica, 3. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2016. 7p.
Heluy, G.M. et al. Incorporação de aditivos na ração de camarões pelo método de repeletização: avaliação dos parâmetros físicos e bromatológicos. In: Cordeiro, C.A.M; Holanda, F.C.A.F; Sampaio, D.S. Engenharia de Pesca: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá: Científica Digital, 2023. p.81-93.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia Estatística. Característica territorial. Sena Madureira-Acre: IBGE, 2022. Disponível em: <https://www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/ac/sena-madureira.html>. Acesso em: 06 mar. 2024.
Kubitza, F. A evolução da tilapicultura no Brasil: produção e mercado. Panorama da Aquicultura, 2003. Disponível em: < https://panoramadaaquicultura.com.br/a-evolucao-da-tilapicultura-no-brasil/#:~:text=Produ%C3%A7%C3%A3o%20e%20mercado&text=Cerca%20de%201.265.000%20toneladas,de%20peixe%20produzidas%20no%20cultivo.> Acesso em: 07 mar. 2024
Pereira, S.L. et al. Granulometria do milho em rações para juvenis de tambaqui. Revista Brasileira da Saúde e Produção Animal, 17(2): 299-310, 2016.
Polese, M.F. et al. Efeito da granulometria do milho no desempenho de juvenis de pacu, Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887). Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária e Zootecnia, 62(6): 1469-1477, 2010.
Potrich, F.R. et al. Estabilidade e lixiviação de nutrientes com rações de diferentes níveis protéicos. Cultivando Saber, 4(3): 77-87, 2011.
Silva, R.S. et al. Digestibilidade aparente do farelo de palmiste em tambaqui (Colossoma macropomum). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(5): 1595-1600, 2019.
Signor, A. A. et al. Manejo alimentar de juvenis de jundia (Rhamdia quelen) cultivado em tanques-rede: tipos de rações, taxas de arraçoamento e estratégia. Brazilian Journal of Development, 6(7): 48531–48546, 2020.
Soares Jr, M.; Caliari, M.; Pereira, D.E.P. Efeito da inclusão de soja integral em rações extrusadas no desempenho de juvenis de piavuçu (Leporinus macrocephalus L.). Ciência Animal Brasileira, 14(4): 399-405, 2013.
Weather Spark. Condições meteorológicas médias de Sena Madureira. 2023. Disponível em: <https://pt.weatherspark.com/y/27357/Clima-caracter%C3%ADstico-em-Sena-Madureira-Acre-Brasil-durante-o-ano>. Acesso em: 20 jul. 2023.
Zadinelo, I.V. et al. Avaliação de rações comerciais para a tilápia do Nilo durante o período de outono/inverno. NutriTime, 17(3): 8717–8721, 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Aldeisa Vieira de Araújo, Dayana Alves da Costa, Clebson Lucas de Souza, Antonia Valcemira Domingos de Oliveira, Guilherme Rocha Moreira, Paulo Márcio Beber
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
A Revista de Medicina Veterinária permite que o autor retenha os direitos de publicação sem restrições, utilizando para tal a licença Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0.
De acordo com os termos seguintes:
Atribuição — Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso.
NãoComercial — Você não pode usar o material para fins comerciais.
CompartilhaIgual — Se você remixar, transformar, ou criar a partir do material, tem de distribuir as suas contribuições sob a mesma licença que o original.
Sem restrições adicionais — Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.