Evaluation of diets based on Brachiaria grass with different levels of byproducts from the biodiesel industry using in vitro gas production degradability

Autores

  • Juliana Marques Freire Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE)
  • Aderbal Marcos de Azevedo Silva Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Campina Grande, Patos-PB, Brasil.
  • Heloisa Carneiro Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Gado de Leite, Juiz de Fora-MG, Brasil.
  • José Morais Pereira Filho Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Gado de Leite, Juiz de Fora-MG, Brasil.
  • Daiane Caroline de Moura Departamento de Zootecnia, Instituto Federal de Mato Grosso, Cidade-UF, Brasil.
  • Jovanna Karine Pinheiro Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal de Campina Grande, Patos-PB, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.26605/medvet-v13n4-3670

Palavras-chave:

alternative food, digestibility, greenhouse effect, methanogenesis, environment

Resumo

This study was performed to evaluate the production of gas and volatile fatty acids in diets containing byproducts from the national biodiesel industry (castor bean, canola, forage turnip, and black sunflower) in four levels (0, 30, 50 and 70%), through the use of a semi-automated in vitro technique. The inoculum for in vitro incubation was obtained from three fistulated Holstein cows. This was a 4 x 4 factorial completely randomized experimental design consisting of four levels of four byproducts. The byproduct of forage turnip was the ingredient of greatest potential for producing acetate, propionate, and butyrate. The increased production of carbon dioxide and methane in relation to the degraded dry matter was obtained using the byproduct of canola (P<0.05). The byproduct of castor bean resulted in the lowest potential for producing acetate, propionate, and butyrate; and among the evaluated byproducts it can be considered the one with the least impact to the environment without damage to ruminal fermentation.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Juliana Marques Freire, Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE)

Formada em Medicina Veterinária pela Universidade Federal Rural de Pernambuco. Doutorado em Ciência Animal Tropical pela UFRPE. Técnica do Laboratório de Doenças Infectocontagiosas dos Animais Domésticos, Departamento de Medicina Veterinária (UFRPE). Atua principalmente nas áreas de microbiologia, diagnóstico sorológico, molecular e caracterização genética.

Referências

Abdalla, A.L.; Silva Filho, J.C.; Godoi, A.R.; Carmo, C.A; Eduardo, J.L.P. Utilização de subprodutos da indústria de biodiesel na alimentação de ruminantes. Revista Brasileira de Zootecnia, 37: 260- 258, 2008.

Araújo, D.R.C.; Carneiro, H.; Silva, A.M.A.; Silva, U.L.; Bernardi, T.M. Avaliação da degradabilidade in vitro, ácidos graxos voláteis e perdas energéticas através da produção total de gases, metano e dióxido de carbono de quatro espécies forrageiras em bovinos e ovinos. Revista Ciência e Produção Animal, 14: 203-206, 2012.

Archimède, H.; Eugène, M.; Marie, M.C.; Boval, M.; Martin, C.; Morgavi, D.P.; Lecomte, P.; Doreau, M. Comparison of methane production between C3 and C4 grasses and legumes. Animal Feed Science and Technology, 59-64, 166-1667: 2011.

Azevedo, R.A.; Bicalho, F.L.; Araújo, L.; Ribeiro Júnior, C.S.; Santos, A.C.R.; Jayme, D.G.; Geraseev, L.C. Technical and economic analysis of differents levels of macauba cake in diets for dairy cows. Archivos de Zootecnia, 62: 147-150, 2013.

Berchielli, T.T.; Pires, A.V.; Oliveira, S.G. Nutrição de ruminantes. Funep. 1a ed. Jaboticabal-SP. cap. 7, 2006. 192 p.

Bueno, I.C.S.; Vitti, D.M.S.S.; Louvadini, H.; Abdalla, A.L. A new approach for in vitro bioassay to measure tannin biological effects based on a gas production technique. Animal Feed Science and Technology, 41:153-170. 2008.

Fedorak, P.M.; Hrudey, S.E. A simple apparatus for measuring gas-production by methanogenic cultures in serum bottles. Environmental Technology Letters, 10(4): 425-432, 1983.

Freire, J.M.; Silva, A.M.A.; Carneiro, H.; Pereira Filho, J.M.; Rocha, L.B.; Bidler, D.C. In vitro degradation and gas production of brachiaria grass with levels of biodiesel byproducts. Acta Scientiarum Animal Sciences, 39: 175-179, 2017.

Kozloski, G, V. Bioquímica dos ruminantes. 2a ed. Santa Maria: UFSM, 2009. 214 p.

Holtshausen, L.; Chaves, A.V.; Beauchemin, K.A.; Mcginn, S.M.; Mcallister, T.A.; Odongo, NE.; Cheeke, P.R.; Benchaar, C. Feeding saponin-containing Yucca shidigera and Quillaja saponaria to decrease enteric methane production in dairy cows. Journal of Dairy Science, 92: 2809-2821. 2009.

Oliveira, R.L.; Bagaldo, A.R.; Ladeira, M.M.; Barbosa, M.A.A.F.; Oliveira, R.L.; Jaeger, S.M.P.L. Fontes de lipídeos na dieta de búfalas lactantes: consumo, digestibilidade e N-uréico plasmático. Revista Brasileira de Zootecnia, 38: 553-559, 2009

Orskov, E.R. Nutrición proteica de los ruminantes. Zaragoza: Acribia, 1988. 178 p.

Palmquist, D.L.; Mattos, W.R.S. Metabolismo de lipídeos. In: Nutrição de ruminantes. 1ª ed. Jaboticabal: Telma Teresinha Berchielli, Alexandre Vaz Pires e Simone Gisele de Oliveira. cap. 10, 2006. 292 p.

SAS –Statistica Analysis System. Cary: Institute Inc. User’s Guide, 2003.

Silva, D.J.; Queiroz, A.C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa: UFV, 2002.

Van Soest, P.J.; Robertson, J.B.; Lewis, B.A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, v.74: p.3583-3597.1991

Van Soest, P.J. Nutritional ecology of the ruminant. 2nd ed. Ithaca: Cornell University Press, 1994.

Vitti, D.M.S.S.; Abdalla, A.L.; Silva Filho, J.C.; Del Mastro, N.L.; Maurício. R.; Owen, E.; Mould, F. Misleading relationships between in situ rumen dry mater disappearance, chemical analyzed and in vitro gas production and digestibility, of sugarcane baggage treated with varying levels of electron irradiation and ammonia. Animal Feed Science and Technology, 79:145-153.1999.

Downloads

Publicado

08-07-2020

Como Citar

Freire, J. M., Silva, A. M. de A., Carneiro, H., Pereira Filho, J. M., Moura, D. C. de, & Pinheiro, J. K. (2020). Evaluation of diets based on Brachiaria grass with different levels of byproducts from the biodiesel industry using in vitro gas production degradability. Medicina Veterinária, 13(4), 597–603. https://doi.org/10.26605/medvet-v13n4-3670

Edição

Seção

Produção Animal