Use of palm oil cake in diets for slow growing chickens

Autores

  • Janaína de Cássia Braga Arruda Revista Medicina Veterinária (UFRPE)
  • Lívia Anália Bentes da Fonseca Instituto da Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém-PA, Brasil
  • Yan Mathews Leray Barata Instituto da Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém-PA, Brasil
  • Brenda Kelly Viana Leite Instituto da Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém-PA, Brasil
  • Maria Cristina Manno Instituto da Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém-PA, Brasil
  • Kedson Raul de Souza Lima Instituto da Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém-PA, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.26605/medvet-v14n3-3863

Palavras-chave:

alternative feeding, agro-industrial by-product, palm kernel cake, country chicken.

Resumo

Looking for food alternatives for slow-growing broiler chickens is a necessity to boost production, which is mainly conducted by small and medium producers linked to family farming, especially in the Amazon region. For this reason, the objective was to evaluate the potential use of Palm Oil Cake (POC) as an alternative ingredient in the feeding of slow-growing broiler chickens up to 28 days of age. We used 416 male French Red-Naked Neck chicks, in a completely randomized experimental design with four treatments (0, 10, 15, and 20% of POC inclusion) with eight replicates each. The performance of the birds, allometry of the digestive organs and the economic analysis of the diets were evaluated. It is concluded that POC can be included in the diets of slow growing broiler chickens, up to 28 days, in up to 15% without causing damage in their performance, without negatively modifying the allometry of the digestive organs and without economic disadvantages to the producer.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Janaína de Cássia Braga Arruda, Revista Medicina Veterinária (UFRPE)

Medicina Veterinária Preventiva

Referências

Abdollahi, M.R.; Hosking, B.J., Ning, D., Ravindran, V. Influence of palm kernel meal inclusion and exogenous enzyme supplementation on growth performance, energy utilization, and nutrient digestibility in young broilers. Asian and Australians Journal of Animal Science, 29(4): 539-548, 2016.

Albino, L.F.T.; Nery, L.R.; de Vargas Júnior, J.G.; da Silva, J.H.V. Criação de frango e galinha caipira: avicultura alternativa. Viçosa: Aprenda Fácil, 2005. 46p.

Braga, R.M.; Roque, M.S. Comercialização de galinha viva do tipo “caipira” em Boa Vista, Roraima. Roraima: Centro de Pesquisa Agroflorestal de Roraima, 2008. 24p.

Bringel, L.M.L.; Neiva, J.N.M.; Araujo, V.L.; Bonfim, M.AD.; Restle, J.; Ferreira, A.C.H.; Lôbo, R.N.B. Consumo, digestibilidade e balanço de nitrogênio em borregos alimentados com torta de dendê em substituição à silagem de capim-elefante, Revista Brasileira de Zootecnia, 40(9): 1975-1983, 2011.

Brum, O.B.; Rosa, A.P.; Stefanello, C.; Dias, E.R.; Uttpatel, R. Efeito do cruzamento de diferentes genótipos para usos em sistemas alternativos de frango de corte. Acta Scientiarum Animal Science, 32(2): 183-187, 2010.

Camelo, L.C.L.; Lana, G.R.Q.; Santos, M.J.B.; Camelo, Y.A.R.P.; Marinho, A.L.; Rabello, C.B.V. Inclusão de farelo de goiaba na dieta de codornas europeias. Ciência Animal Brasileira, 16: 343-349, 2015.

Correia, B.R.; Oliveira, R.L.; Jaeger, S.M.P.L.; Bagaldo, A.R.; Carvalho, G.G.P.; Oliveira, G.J.C.; Lima, F.H.S.: Oliveira, P.A. Consumo, digestibilidade e pH ruminal de novilhos submetidos a dietas com tortas oriundas da produção do biodiesel em substituição ao farelo de soja. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 63(2): 356-363, 2011.

Cunha, O.F.R.; Neiva, J.N.M.; Maciel, R.P.; Miotto, F.R.C.: Neiva, A.C.G.R. Avaliação Bioeconômica do uso da torta de dendê na alimentação de vacas leiteiras. Ciência Animal Brasileira, 13(3): 315-322, 2012.

CFMV – Conselho Federal de Medicina Veterinária. Manual de Legislação do Sistema CFMV/CRMV´s. Resolução nº1000, de 11 de maio de 2012. <http://portal.cfmv.gov.br/portal/lei/index/id/326>. Accessed in 30 Apr. 2016.

Espíndola, G.B. Revisão dos parâmetros não zootécnicos aplicados em nutrição de monogástricos. Fortaleza: Expressão Gráfica e Editora, 2011. v.1, 178p.

Espósito, M.; Fassani, É.J.; Clemente, A.H.S.; Makiyama, L.; Retes, P.L.; de Faria Castro, S. Uso da cana de açúcar triturada na alimentação de frangos de corte tipo caipira. Boletim de Indústria Animal, 72(2): 129-136, 2015.

Ezieshi, E.V.; J.M. Olomu. Nutritional evaluation of palm kernel meal types: 2 Effects on liver performance and nutrient retention in broiler chicken diets. African Journal of Biotechnology, 7: 1171-1175, 2008.

Fernandes, R.T.V.; Vasconcelos, N.V.B.; Lopes, F.F.; Arruda, M.V. Aspectos gerais sobre alimentos alternativos na nutrição de aves. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 7(5): 66-72, 2012.

Frank, R.; Nunes, R.V.; Schone, R.A.; Parra, A.P.; Castilha, L.D. Performance and intestinal parameters of Label Rouge chickens fed on high-moisture corn silage. Revista Ciência Agronômica, 47(4): 761-769, 2016.

Guéguen, L.; Pascal, G. Le point sur la valeur nutritionnelle et sanitaire des aliments issus de l’agriculture biologique. Cahiers de Nutrition et de Dietetique, 45: 130-143, 2010.

Hernández, F.; López, M.J.; García, V.; Martínez, S.; Megías, M.D.; Madrid, J. Influence of cereal type and the inclusion of sunflower meal as a source of additional dietary fiber on nutrient retention, growth performance and digestive organ size in broilers from one to twenty-one days of age. Animal Feed Science and Technology, 165: 251-257, 2011.

Morais, J.; Ferreira, P.B.; Jacome, I.M.T.D.; Mello, R.; Breda, F.C.; Rorato, P.R.N. Curva de crescimento de diferentes linhagens de frango de corte caipira. Ciência Rural, 45: 1872-1878, 2015.

Nahashon, S.N.; Aggrey, S.E.; Adefope, N.A.; Amenyenu, A.; Wright, D. Gompertz-Laird model prediction of optimum utilization of crude protein and metabolizable energy by French guinea fowl broilers. Poultry Science, 89: 52-57, 2010.

Nöel, J.M. Products and by-products. Montpellier: Burotrop Bulletin, 2003. v.1, 8p.

Nunes, A.S.; Oliveira, R.L.; Borja, M.S.; Bagaldo, A.R.; Macome, F.M. Consumo, digestibilidade e parâmetros sanguíneos de cordeiros submetidos a dietas com torta de dendê. Archivos de Zootecnia, 60(232): 903-912, 2011.

Nunes, J.K., Gentilini, F.P., Anciuti, M.A., and Rutz, F. Alimentos alternativos ao milho na dieta de aves. Revista Eletrônica Nutritime, Viçosa, MG, 10(4): 2627-2645, 2013.

Rostagno, H.S.; Albino, L.F.T.; Donzele, J.L.; Gomes, P.C.; Oliveira, R.F.; Lopes, D.C.; Ferreira, A.S.; Barreto, S.L.T.; Euclides, R.F. Tabelas brasileiras para aves e suínos. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2011. v.1, 252p.

SAS Institute Inc. SAS® University Edition: installation guide for windows. Cary, NC: SAS Institute Inc. 2016.

Santos, J.F.; Granjeiro, J.I.T. Desempenho de aves caipira de corte alimentadas com mandioca e palma forrageira enriquecidas com levedura. Tecnologia & Ciência Agropecuária, 6(2): 49-54, 2012.

Silva, H.G.O.; Pires, A.J.V.; Silva, F.F.; Veloso, C.M.; Carvalho, G.G.P. Farelo de Cacau (Theobroma cacau) e Torta de Dendê (Elaeisguineensis, jacq) na alimentação de cabras em Lactação, consumo e produção de leite. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(5): 1786-1794, 2005.

Sousa, J.P.L.; Santos Neta, E.R.; Maciel, R.P.; de Sousa, J.T.L.; Rodrigues, K.F.; Vaz, R.G.M.V. Uso da torta de dendê em dietas para animais de produção. Pubvet, 4(6): 1-12, 2010.

Shakila, S.; Sudhakara Reddy, P.; Reddy, P.V.V.S.; Ramana, J.V.; Ravi, A. Effect of palm kernel meal on the performance of broilers. Tamilnadu Journal of Veterinary & Animal Sciences, 8(4): 227-234, 2012.

Zanusso, J.T.; Dionello, N.J.L. Produção avícola alternativa – Análise dos fatores qualitativos da carne de frangos de corte tipo caipira. Revista Brasileira Agrociência, 9(3): 191-194, 2003.

Downloads

Publicado

20-10-2020

Como Citar

Arruda, J. de C. B., Fonseca, L. A. B. da, Barata, Y. M. L., Leite, B. K. V., Manno, M. C., & Lima, K. R. de S. (2020). Use of palm oil cake in diets for slow growing chickens. Medicina Veterinária, 14(3), 220–227. https://doi.org/10.26605/medvet-v14n3-3863

Edição

Seção

Produção Animal