PHYSICOCHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL EVALUATION OF UHT MILK CREAMS MARKETED IN PERNAMBUCO

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26605/medvet-v17n2-5324

Keywords:

ultra-alta temperatura, aeróbios mesófilos, acidez, gordura

Abstract

The purpose of this work is to evaluate the physicochemical and microbiological quality of  UHT creams milk  marketed in Pernambuco, classified by fat as cream and light. Got 40 samples of UHT cream milk of the brands A and B, and 120 samples of UHT light cream milk of the brands C, D, E, F, G and H, being two lots/brand and 10 samples/lot, from supermarkets located in the Mesoregions of Pernambuco. The samples were collected and properly stored, for later analysis of acidity, fat and research of aerobic mesophiles, in the Laboratório de Inspeção de Carne e Leite of the Universidade Federal Rural de Pernambuco. The two (100%) brands of UHT cream milk (A and B) and the six (100%) brands of UHT light cream milk (C, D, E, F, G and H) met the physicochemical standards determined. The 20 (100%) samples of UHT cream milk, brand B (50%), and the 20 (100%) samples of UHT light cream milk, brand C (16.7%), showed aerobic mesophilic values ??above of the standard of 100 CFU/g, which characterizes as unsuitable for human consumption. Considering the UHT creams milk and UHT light creams milk analyzed, 20 (50%) and 100 (83.3%) samples, respectively, are considered suitable for direct consumption. Failures in the self-control programs of dairy establishments may be related to the excess of pathogenic microorganisms in samples of UHT cream milk and UHT light cream milk, marketed in Pernambuco.

Downloads

Download data is not yet available.

References

APHA. American Public Health Association. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. Washington: APHA, 2001. 676p.

Bersot, L.S.; Galvão, J.A.; Raymundo, N.K.L.; Barcellos, V.C.; Pinto, J.P.A.N.; Maziero, M. T. Avaliação microbiológica e físico-química de leites UHT produzidos no estado do Paraná – Brasil. Semina: Ciências Agrárias, 31(3): 645-652, 2010.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Instrução Normativa, no 161, de 1 de julho de 2022. Estabelece os padrões microbiológicos dos alimentos. Brasília: Diário Oficial da União, 2022a. 22p.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada, no 724, de 1 de julho de 2022. Dispõe sobre os padrões microbiológicos dos alimentos e sua aplicação. Brasília: Diário Oficial da União, 2022b. 6p.

BRASIL. Presidência da República. Lei nº 8.078, de 11 de setembro de 1990. Dispõe sobre a proteção do consumidor e dá outras providências. Brasília, 1990. 23p.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Decreto no 9013 de 29 de março de 2017. Regulamenta a Lei nº 1.283, de 18 de dezembro de 1950, e a Lei nº 7.889, de 23 de novembro de 1989, que dispõem sobre a inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal. Brasília: Diário Oficial da União, 2017. 111p.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Portaria no 146, de 7 de março de 1996. Aprova o regulamento técnico de identidade e qualidade dos cremes de leite. Brasília: Diário Oficial da União, 1996. 6p.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Portaria nº 392, de 9 de setembro de 2021. Aprova o regulamento técnico de destinação do leite e derivados. Brasília: Diário Oficial da União, 2021. 11p.

BRASIL. Presidência da República. Decreto-Lei 2.848, de 07 de dezembro de 1940. Código Penal. Diário Oficial da União. Rio de Janeiro, 1940. 76p.

Bronzatto, M.J.; Goulart, J.Q.; Strelczuk, G.; Fava, L.W.; Pinto, A.T. Avaliação de parâmetros físico-químicos e adequação à rotulagem do creme de leite comercializado no município de Porto Alegre/RS. Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia do CRMV-SP, 11(3): 56-56, 2013.

Coelho, A.I.M; Milagres, R.C.R.M.; Martins, J.F.L; Azeredo, R.M.C; Santana, A.M.C. Contaminação microbiológica de ambientes e de superfícies em restaurantes comerciais. Ciência & Saúde Coletiva, 15(1): 1597-1606, 2010.

Cruz, A.G.; Zacarchenco, P.B.; Oliveira, C.A.F.; Corassin, C.H. Microbiologia, higiene e controle de qualidade. Coleção lácteos. v. 4, 1a ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2019. 383p.

Cruz, A.G.; Zacarchenco, P.B.; Oliveira, C.A.F.; Corassin, C.H. Processamento de leites de consumo. Coleção lácteos. v. 2. 1a ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2016. 384p.

Cruz, A.G.; Zacarchenco, P.B.; Oliveira, C.A.F.; Corassin, C.H. Processamento de produtos lácteos: queijos, leites fermentados, bebidas lácteas, sorvete, manteiga, creme de leite, doce de leite, soro em pó e lácteos funcionais. Coleção lácteos. v. 3, 1a ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2017. 357p.

Cunha, A.F.; Lage, A.D.; Pereira e Araújo, M.M.; Santos, R.D.P; Resende, G.M.; Cerqueira; M.M.O.P. Avaliação da qualidade microbiológica de bebida láctea e creme de leite UAT por ATP-Bioluminescência. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65(2), 595-600, 2013.

ICMSF. International Commission on Microbiological Specifications for Food. Microrganismos de los alimentos. Zaragoza: Acribia, 1994. 804p.

Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020p.

Lee, C.M. Spoilage microorganism encountered in ultra-high temperature processed milk. Chinese Journal of Microbiology, 7(2): 86-91, 1984.

Oliveira, S.J. Microbiologia veterinária: guia bacteriológico prático. 3 ed. Canoas: Ulbra, 2012. 260 p.

Pereira, J.R.; Tamanini, R.; Rios, E.A.; Oliveira, V.H.S.; Yamamura, A.A.M.; Beloti, V. Microbiota mesófila aeróbia contaminante do leite UHT. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, 394(68): 25-31, 2013.

PERNAMBUCO. Base de Dados do Estado (2020). Fonte: <http://www.bde.pe.gov.br/site/ConteudoRestrito2.aspx?codGrupoMenu=445&codPermissao=5>. Acesso: 01 fev. 2020.

Ribeiro Junior, J.C.; Beloti, V.; Tamanini, R.; Silva, L.C.C. Avaliação da qualidade físicoquímica e microbiológica de cremes de leite UHT. Revista Instituto de Laticínio “Cândido Tostes”, 385(67): 31-36, 2012.

Saeki, E.K.; Matsumoto, L.S. Contagem de mesofilos e psicotrópicos em amostras de leite pasteurizado e UHT. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, 377(65): 29-35, 2010.

Sampaio, I.B.M. Estatística aplicada à experimentação animal. 4ª ed. Belo Horizonte: UFMG, 1998. 265p.

Stephani, R.; Neves, H.C.; Neves, E.O.; Souza, A.B.; Perrone, I.T.; Silva, P.H.F. Caracterização físico-química do creme de leite UHT Comercializado no Brasil. Revista Instituto de Laticínio “Cândido Tostes”, 379(66): 25-29, 2011.

Published

2023-08-03

How to Cite

Amorim, F. da S., Santos, J. L. dos, Cordeiro, G. de S., Silva, D. D. da, Moura, A. P. B. L. de, Medeiros, E. S. de, Rolim, A. M. de Q., & Rolim, M. B. Q. (2023). PHYSICOCHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL EVALUATION OF UHT MILK CREAMS MARKETED IN PERNAMBUCO. Medicina Veterinária, 17(2), 134–140. https://doi.org/10.26605/medvet-v17n2-5324

Issue

Section

Technology and Inspection of Products of Animal Origin